Wednesday, December 17, 2014

La Merienda de la Tarde - An Afternoon Snack

I still have vivid memories of getting out of school and stopping at my grandma Conchita's for "la merienda" or afternoon snack.   For me it was usually Mexican hot chocolate or cold chocolate milk and a piece of Mexican sweet bread or pastry.  Guëlita (Spanish for Grandma) would give me a nickel and I'd run to the corner grocery store run by Doña María and buy a pastry from an assortment of Mexican pastry that was displayed.  My favorite was called a "regalo" a square of thin pastry filled with red jelly or jam.  Calories and high cholesterol were unheard of in those days.  "La merienda" was my favorite part of the day.  Many children and adults in Latin-American countries and in the USA still look forward to the afternoon "merienda".
That was about 55 years ago in my hometown.  These days, I stay away from these sweet delicacies.



An Assortment of Mexican Pastries Found at Neighborhood Bakeries


Mexican pastries from a local "Panadería" (bakery)


Tengo bonitos recuerdos de mi niñez cuando salía de clase y pasaba por la casa de mi abuela para la merienda.  Típicamente, la merienda consistía de una taza de chocolate caliente o un vaso de leche con chocolate y pan de dulce.  Guëlita me daba un cinco para ir a la tiendita de Doña María ubicada a unos 200 pies de su casa para comprarme una pieza de pan de dulce.  Mi favorito era el "regalo" una pieza cuadrada de pan con mermelada por dentro.  En aquella época, se desconocían las calorías y el colesterol.  Para mí, la merienda era el tiempo preferido de la tarde.   Muchos niños y adultos en países latino-americanos y en EE. UU. todavía anticipan la "hora de la merienda".  Mis recuerdos son de mi niñez de hace 55 años.  Ahora, hago un gran esfuerzo de no entrar en una panadería y me alejo lo más que puedo de estas delicias azucaradas. 


The HookDude









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